Beste ,

We kijken terug op een jaar waarin we een kleine 20 vrouwen en meiden een zetje hebben kunnen geven om hun studie op te pakken, of de stap naar werk te zetten. 
Een paar voorbeelden van aanvragen: een aanvulling op het STAP budget voor de opleiding ervaringsdeskundige, een laptop om te kunnen werken met online studiemiddelen en een bijdrage voor een erkende online cursus Recht om weer terug in het studieritme te komen
In deze nieuwsbrief een interview met Vanity, één van de jonge vrouwen die een zetje kreeg zodat ze de Pabo kan doen.
Én een interview met Jelle Sloot, een Rotterdamse Douwer, die jonge vrouwen af en toe de weg wijst naar ABCzetje. Hoe kijkt zij naar onze stichting
We wensen je warme en gezellige decemberdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Veel leesplezier!

Het zetje van Vanity

Lang was Vanity (26) alleen bezig met overleven. Haar moeilijke thuissituatie gaf haar niet veel ruimte om na te denken over de toekomst. Inmiddels zijn er weer lichtpuntjes. Ze heeft een eigen appartement en krijgt via de Rotterdamse Douwers hulp bij het plannen, budgetteren en alles op een rijtje zetten. En ze begint te dromen over een toekomst: met haar PABO-diploma op zak in het buitenland werken. Misschien wel in China, want Mandarijn spreekt ze al. Doordat ABCzetje haar helpt met haar collegegeld, hoeft Vanity zich in elk geval niet nog verder in de schulden te storten.

Soms lukt het niet in je eentje

‘Ja, want soms wil je iets heel erg graag en lukt het niet in je eentje. We hadden uitgerekend dat ik de PABO financieel zou aankunnen, op het collegegeld na. Vervolgens heb ik overal rondgevraagd naar opties om de opleiding te doen zonder mijn financiële situatie te verslechteren. Maar alle deuren bleven gesloten. Toen brachten de Douwers me in contact met ABCzetje. Nu is er wél een deur naar de toekomst. Die ziet er ineens veel hoopvoller uit.’

Alles of niets

‘Vanwege mijn verleden ben ik er mentaal nog niet helemaall. Ik probeer me te focussen op mijn studie, alleen… de PABO is best zwaar. Op stage, als juf voor de klas, gaat het prima, maar die theorie hè? Mijn valkuil is dat ik te veel tegelijk doe en daardoor snel in de stress raak. Het is bij mij vaak alles of niets. Ik wil geen terugval meer. Dus voor dit 2e jaar houd ik het goed in de gaten. Ik neem meer korte pauzes op een dag en studeer niet door tot diep in de nacht. Dit helpt me om de druk beter aan te kunnen.’

Vertrouwensband

‘Het is leuk om kinderen naast de gewone lesstof ook andere belangrijke dingen te leren. Hoe ze qua normen en waarden een goede burger in de maatschappij kunnen zijn bijvoorbeeld. Je bouwt zo echt een vertrouwensband met ze op. Ik laat ze ook niet vallen, geef niet op. Hadden ze dat bij mij ook maar gedaan, vroeger. Dan had ik nu niet alles dubbel moeten inhalen. Dus lieve mensen van ABCzetje: superduper, 1000% bedankt dat jullie er voor me zijn!’

Een Rotterdamse Douwer over ABCzetje

‘Ik klop bij ABCzetje aan, als ik een vraag van een jonge vrouw heb die nergens inpast; zo eentje waarvan je niet weet waar je ermee naar toe moet. Jullie zijn laagdrempelig, snel en flexibel; kijken mee naar wat er wél kan.’

Jelle Sloot is coördinator bij de Rotterdamse Douwers, een initiatief waarbij vrijwillig werkende mentoren een jongere begeleiden. Douwers zetten zich in voor jonge mensen die geen netwerk hebben waar ze terecht kunnen voor praktische hulp. Gemiddeld zijn er zo’n 350 jongeren in traject, 1 op 1 met hun Douwer. 

‘Het is fijn dat de aanvraag niet precies in een vakje hoeft te passen; collegegeld wel,  kinderopvang niet bijvoorbeeld. Wat een jonge meid nodig heeft om haar studie af te ronden is soms iets heel anders dan wij van tevoren kunnen bedenken. De vrouwen van ABCzetje denken mee en er komt bijna altijd een oplossing!’

Afgelopen jaar dachten we weer vaak met liefde aan Olga. Wat heeft ze iets prachtigs nagelaten: een mogelijkheid voor jonge vrouwen om een steuntje in de rug te krijgen als het leven tegenzit. Als je er op eigen kracht niet uit komt en je toevallig nét buiten alle bestaande regelingen valt. Precies daarvoor is ABCzetje opgericht!

Wil je ons ondersteunen met een donatie? Daar zijn we heel blij mee!